субота, 18. април 2009.

Radionica - Feedback I

Pa eto, da se javim i ovde. Kako ce tacno ubuduce izgledati ova javljanja, jos ne znam. Prvo je upravo ovakvo.

Izabrao sam 10 fotografija od vaših ~10 x 10 najboljih. Ovih 10 ja smatram sveukupno najuspelijim. Pokušaću da napišem i nekoliko reči o svakoj od njih. Necu ovom prilikom potpisivati autore. Mislim da će to odvući pažnju od onog što želim da kažem, a što je potencijalno korisno za sve vas.



Nažalost, fotke su postavljene kao thumb-ovi jer je centralni deo bloga jako uzak (400px), pa kad sam postavio fotke, pola ostade isečeno. Videću da za ubuduće nađem bolji način (verovatno odvojen blog)

Ovde gledamo 10 veoma dobrih fotografija. Na tome želim da vam čestitam, drago mi je što je tako.




Photobucket



Ova fotografija "radi" jer je jednostavno komponovana, iz neobičnog ugla prikazuje dve ribe u nečemu što liči na plastičnu petolitarku, ali tek na drugi pogled. Na prvi pogled je to riblji svemir, tj. prenosi osećaj nekog drugog sveta. Sama kompozicija je jednostavna i pravilna, fotografisanje direktno na dole, na gore, ili sasvim horizontalno je najlakši način da krenete da se snalazite s komponovanjem fotki. kada tako držite aparat, sve linije koje su u stvarnosti horizontalne/vertikalne, takve će biti i u vašem dvodimenzionalnom kadru. Jedino što meni malo kvari utisak je ovaj natpis suza. Ne prija mi oku, nepotrebno uvodi pisanu reč (to uvek odnosi pažnju, jer su nam oči naviknute da doživljavamo slova kao ključnu informaciju)i nezgodno je isečeno.



Photobucket


Ova fotografija je odličan primer mogućnosti da se sa lošom opremom i u lošim svetlosnim uslovima napraviti zanimljiva fotografija. Dobra kompozicija i gomila dešavanja u kadru koja su zabeležena tako da ne smetaju jedna drugima su dobre strane. Loša strana je blic u glavu u mraku, to nikada neće dati rezultat koji je sam po sebi "lep", ali je nekada jedini način da se snimi neka interesantna scena poput ove.


Photobucket


Jako dobro komponovana fotografija koja bi mogla da se opiše kao vizuelna reprezentacija "mosta" između prirode i ljudi. Jednostavno i moćno, malo šta se tu može dodati i oduzeti.


Photobucket

Dobro uočena i prilično dobro realizovana ulična scena. Sviđa mi se kako je autorka upotrebila prednji i zadnji plan da napravi neobičnu, ali stabilnu kompoziciju. Problem su vrišteće boje, spreman sam da se kladim da je fotografija obrađivana na nekom ne-baš-odgovarajućem monitoru. To je jedna tema do koje ćemo isto doći i povodom koje nažalost nije jednostavno nešto uraditi, bolje reći - nije jeftino nešto uraditi.


Photobucket

Ovu fotografiju je skoro svako mogao da slika. Ali to je ne čini lošom, trebalo je ipak biti tu. Panorama Atine po lepom danu. Da može i bolje, sigurno može, ali i ovako je dovoljno ugodna i jednostavna da je ušla u ovaj izbor


Photobucket

Još jedna dobro promišljena kompozicija, stavljanje ovog rastinja u prvi plan da bi se pokazala dubina scene. Čuvena Leonardova "vazdušna" perspektiva :). Autorka ove fotografije je prilično talentovana, a plašim se i da je malo prenapredna za ovaj sasvim početnički kurs. O tome više u utorak od 5 i 20.



Photobucket


Još jednom dobra upotreba prednjeg plana da se pokaže odnos veličina i prostor u koji je smeštena ova crkvica. Ugodna fotografija, možda je valjalo malo spustiti kadar, ili ga prosto secnuti odozgo.


Photobucket

Fotke s mora u sumrak su često očaravajuće i nema puno šta da se priča o tome. Bilo bi još bolje da su siluete malo levlje, da se ocrtavaju jasnije na površini mora, ali očito nisu bile :)


Photobucket

Fina countryside (ne postoji ova rec na srpskom, ha?) scena. steta sto je malo nagnuta na levo, ali nije to toliko bitno, a i lako se da korigovati. Dopada mi se što je ivica brda pažljivo ostavljena pod samu ivicu fotografije, ali ne i secnuta.

Photobucket

Jednostavna štrokava scena koja mene podseća na Moskvu i ruske pisce. Male i naizgled neugledne fotke mogu da nose puno atmosfere i značenja. Mislim da je ovo jedna od takvih.

Eto. Jako bih voleo sve moguće komentare na ovakvo češljanje fotografija. Pričaćemo i o lošim fotkama i o svakakvim, ali za ovaj blog mi nekako najkorisnije deluje ovo kratko komentarisanje i ujedno pokazivanje onog najboljeg. Ima tu još stvari koje valjaju, sutra sledi post o 10 fotografija koje su na dobrom putu, sa sugestijama šta se lako moglo promeniti pri snimanju pa da budu mnogo bolje ili šta se još uvek da uraditi u postprocesing-u, pa da postanu bolje.

7 коментара:

  1. odlično. fotke možete videti u većem formati otvaranjem same slike u novom tab/prozoru.

    nestrpljiv sam da vidim sledeći zapis

    ОдговориИзбриши
  2. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  3. Da smo se kladili izgubio bi, jer je sa lapom sve uredu :] problem je u samoj autorki koja voli vristace boje, i voli jelte iste da istice ;] (ili bolje da sam cutala pa da smo se opkladili ;P) Poslednje 3 fotografije su mi dobre, pogotovo poslednja, da ne kazem predobra :]
    P.S:
    Hvala za sve pohvale :]

    ОдговориИзбриши
  4. P.S. vol.2:
    Uglavnom se slazem sa svim komentarima

    ОдговориИзбриши
  5. au, al si se raspisala. pa vidi se kad neko ima bilo kakav 'vizualni bekgraund' :P
    ne postoji dobar laptop monitor, bar ne do 2000 evrovskih laptopova :)

    ОдговориИзбриши
  6. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши